Bahan-bahannya:
1 kg daging dipotong kecil @ kisar (tetel lagi sedap)
3-4 ketul keledek di rebus dan dikisar
3 genggam kacang tanah digoreng dan dikisar
Mi kuning di celur
Segenggam udang kering}
1 peket kecil serbuk kari daging}
Segenggam lada kering direbus} di kisar
3 labu bawang besar}
5 biji bawang putih}
2 inci halia diketuk
2 inci lengkuas diketuk
1 batang serai di ketuk
Sedikit udang basah ( jika mahu )
rempah tumis (3 biji cengkih,1 bunga lawang, sepotong kayu manis,2 biji buah pala)
garam
gula
perasa
air secukupnya
Bahan hiasan:
2 keping tauhu yang digoreng dan dipotong dadu
bawang goreng
lada besar hijau dan merah dihiris nipis,lagi sedap cili api
daun sup dan daun bawang
taugeh yang di celur
asam limau @ limau kasturi
Cara-caranya:
1. Tumiskan rempah tumis sehingga garing. Masukkan bahan-bahan yang dikisar bersama.
Tunggu sehingga garing.
2. Masukkan semua bahan yang diketuk. Biarkan sebentar.
3. Masukkan daging kisar dan kacau sehingga terbit air.
4. Kemudian masukkan keledek dan kacang tanah yang di kisar. Tambahkan air bergantung
kepada kepekatan yang anda mahu.
5. Tambahkan perasa,garam dan gula (biasanya kuah mi rebus agak manis).
6. Hidangkan bersama mi kuning yang telah dicelur dan bahan hiasan yang lain.
Kak Sha harap anda semua dapat mencuba resepi ini. Sedap! oklah bertemu kita dilain resepi...
http://www.goldpowerteamsha.ui2u.com (ingin menambah pendapatan?)
Monday, March 17, 2008
Mi Rebus Johor
Posted by Aku dan Sulaman at 10:24 PM 0 comments
Labels: Resepi Negeri Johor
Subscribe to:
Posts (Atom)