Pages

Saturday, March 15, 2008

Resepi Asam Pedas Daging

Salam semua... Kak Sha gembira kerana baru 2 hari lepas Kak Sha balik kampung kat Muor.. Kak Sha drive sendiri bawak anak-anak Kak Sha yang 4 orang tu...
Kali ni Kak Sha nak berkongsi resepi Asam Pedas Daging.. resepi ni lebih kurang sama dengan Asam Pedas Ayam... masa Kak Sha kecik-kecik dulu arwah atuk Kak Sha (Pak Usop Ikan) yang ajar buat resepi ni... memang favouritelah... 2,3 pinggan nasi makan...

Ok, Kak Sha tak nak buang masa... kat bawah Kak Sha sediakan resepi tu..

Asam Pedas Daging

Bahan-bahannya:

1 kg daging (lagi sedap kalau ada lemaknya.. tetel..)
3 genggam lada kering direbus
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia di ketuk
2 inci kunyit diketuk
2 batang serai di titik
2 inci lengkuas di titik
belacan sebesar ibu jari
serbuk perasa
garam
3 sudu besar asam jawa
5 biji kentang dipotong 4

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak masak.
2. Tumiskan lada kering yang dikisar bersama bawang merah,bawang putih, belacan dan kunyit. Masukkan serai, halia dan lengkuas. Biarkan garing.
3. Masukkan daging dan air.
4. Rebuslah daging sehingga empuk.
5. Masukkan kentang, air asam jawa, perasa dan garam. Biar kentang benar-benar empuk dan hidangkan. Sedap dimakan bersama nasi putih.

Kak Sha harap anda semua berpuas hati dengan resepi ini.. bertemu lagi dilain resepi...
Sila ke homepage Kak Sha andai ada kelapangan

http://www.goldpowerteamsha.ui2u.com

0 comments:

Recipe Line
New Recipe
cook
Recipe Line